ملک اوقافی چیست؟
وقف سنتی کهن و جهانی به معنی بخشش پول یا ملک به شخص یا موسسه غیر انتفاعی است که منافع مرتبط این بخشش را به مصرف خاصی برساند. جمع این واژه اوقاف است و به مال و زمین وقف شده، موقوفه گفته میشود.
در واقع املاک اوقافی به املاکی گفته میشود که زمین آن توسط شخصی وقف (بخشیده) شده است و ادارهی اوقاف در ازای اقساط نود و نه ساله، آن را به افراد دیگر اجاره داده و درآمد حاصله را صرف امور مربوطه میکند. این بدین معناست که هر ساله بایست مبلغی ناچیز (بسته به نوع ملک و متراژ متفاوت است. به عنوان مثال حدود دویست هزار تومان برای یک زمین 200 متری) را بابت اجاره به اداره اوقاف پرداخت نماییم.
بعد از گذشت نود و نه سال آیا صاحب زمین ملک می شوم؟
خیر. پرداخت اقساط نود و نه ساله به معنای اجاره به شرط تملیک نیست. اداره اوقاف، بعد از نود و نه سال دربارۀ اجارۀ مجدد ملک اوقافی تصمیمگیری خواهد کرد.
سند اوقاف چه فرقی با سند ملکی دارد؟
املاکی که سند اوقافی دارند دارای تنها سند اعیان (ساختمان و سازه) و اجاره نامۀ عرصۀ (زمین) ملک موقوفه هستند و در واقع خریدار حق مالکیتی روی عرصه (زمین) ندارد و تنها مالک اعیان (ساختمان) خواهد بود. به بیان دیگر در سند اوقافی شما تنها مستأجر موقوفه هستید و مالک اعیان شناخته میشوید.
تفاوت سند این نوع املاک با سندهای ملکی در بخش "وضعیت خاص" است که در سندهای اوقافی تنها واژه ی اعیان ذکر شده است ولی در سندهای ملکی واژه ی عرصه و اعیان با هم بیان شده است.
آیا برای خرید و فروش ملک یا تغییر در ساختار ملک به اداره ی اوقاف مراجعه نمود؟
بله. جهت هرگونه خرید و فروش یا تغییر در ملک می بایست از این اداره مجوز داشته باشید و نسبت به بدهی های احتمالی به اداره اوقاف اقدام نمود. بنابراین در خرید و فروش ملک اوقاف، علاوه بر مراجعه به اداره ثبت اسناد بایست به اداره اوقاف نیز مراجعه نمود.
املاک اوقاف به چند دسته تقسیم می شوند؟
املاک اوقافی به طور کلی به چهار دسته تقسیم میشوند:
- املاک وقفی آستان قدس
- املاک وقفی شخصی
- املاک وقفی سازمان اوقاف
- املاک وقفی بقاع متبرکه
تفاوت اصلی بین املاک وقفی، مربوط به متولی (سرپرست، متصدی) آن است. از نظر مسائل قانونی و ملکی با هم تفاوتی ندارند.
آیا میتوان سند اوقافی را به سند ملکی تغییر داد؟
خیر. سند اوقافی را نمیتوان به سند ملکی تبدیل کرد. اما با متولی اوقاف مربوطه صحبت کنید که راهی هست یا خیر.
آیا با خرید ملک وقفی میتوانیم وام بگیریم؟
بله. گرفتن وام برای املاک اوقافی با گرفتن وام برای املاک با سند ملکی تفاوتی ندارد، فقط اینکه برای گرفتن وام علاوه بر سند ملک، باید اجارهنامه عرصه به نام خریدار منتقل شود تا بتوان وام گرفت.
تفاوت قیمتی املاک با سند اوقافی با سند ملکی به چگونه ای است؟
املاکی که سند اوقافی دارند با قیمت کمتری معامله میشوند و این تفاوت قیمت در استان و شهرهای مختلف متفاوت است. به عنوان یک قانون سر انگشتی قیمت املاک اوقافی حدود بیست درصد از املاک با سند ملکی کمتر است.
با توجه به مطالب گفته شده هم اکنون تصمیم بهتری در خرید این املاک اوقافی خواهید داشت.
دیدگاه خود را بنویسید